Klimat jesieni ciągle na topie :) Chciałam Wam pokazać moje ostatnie wypieki czyli maślane ciasteczka z cynamonem. Najlepiej smakują na ciepło lub kiedy zjemy je na drugi dzień. Najbardziej lubię się nimi delektować popijając ciepłe mleko kawę lub gorącą herbatę. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu.
Potrzebne składniki:
- 1/2 kg mąki
- opakowanie suszonych drożdży (7g)
- 200ml mleka (2% lub 3,2%)
- 150g masła (100g do ciasta i 50g do smarowania)
- 250g cukru (około 60g do ciasta, reszta do posypania)
- 100g cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu (daje cudowny aromat, jeśli nie macie też można zrobić)
- 5-7 kropli aromatu waniliowego / lub / 5g cukru waniliowego
Przygotowanie
Do dużej miski wsypujemy 500g mąki. Na środku formujemy otwór, w który wlewamy mleko. Dodajemy 7g suchych drożdży, 60g cukru. Wszystko zagniatamy tak, aby powstała jednolita masa. Wkładamy do piekarnika na nagrzanego do 50stopni na 20minut.
*
Następnie do wyrośniętego ciasta (przekładamy ponownie do miski) dodajemy 100gramów rozpuszczonego masła oraz 100g cukru pudru. Ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50stopni na 30minut.
*
W międzyczasie mieszamy: pozostały cukier (około 190-200g) cynamon i kardamon.
*
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ugniatamy chwilę. Dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy, smarujemy rozpuszczonym masłem (50g) i posypujemy naszą cukrową mieszanką (cukier,kardamon,cynamon).
*
*
Układamy je w sporych odstępach na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50stopni na około 10minut, potem zwiększamy temperaturę do 170stopni i pieczemy około 8-12 minut (wszystko zależy od piekarnika) aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.
*
Po wyjęciu z piekarnika smarujemy ciasteczka mieszanką 2łyżek mleka i 5-7kropli aromatu waniliowego/lub/cukru waniliowego.
Gotowe!:)
Smacznego!
Buziaki,
Paula
mniam
OdpowiedzUsuńjutro robię
ja tak samo tylko drozdze kupie ;)
UsuńMoje już w piekarniku; ale będzie pysznie po obiadku
Usuńkocham cynamon, ale niestety mam awersję do suchych drożdży - nic mi jeszcze z nich nie wyszło !
OdpowiedzUsuńmożna zrobić to też z mokrymi :) tylko wtedy trzeba troszkę inaczej dodawać mąkę :)
Usuńjak coś mogę napisać jak to zrobić :)
to jeśli możesz napisz i ile ich dodać - też wolę świeże :)
Usuńwięc drożdży świeżych potrzebujemy 42g (małe opakowanie) i w pierwszym kroku nie dodajemy całości mąki tylko pół i połowę mleka. resztę mąki i mleka dodajemy razem z roztopionym masłem w kroku drugim :) i to tyle
UsuńDziękuje!!! :)
Usuńbardzo proszę :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńI jakie piękne zdjęcia! :)))
dziękuję :)
Usuńmniammm.. cynamon <3
OdpowiedzUsuńDotychczas robiłam bułeczki cynamonowe, ale jutro wezmę się za Twój przepis - smaka mi narobiłaś niezłego :))
OdpowiedzUsuńmmm pysznie wygladaja :D
OdpowiedzUsuńJadłabym <3
OdpowiedzUsuńTo jest genialne!
OdpowiedzUsuńZrobię w następną sobotę i wielkie dzięki za przepis :)
I-am-Journalist.blogspot.com
Jestem 'noga' w pieczeniu ciastek, ale ciasta zawsze mi wychodzą :)
OdpowiedzUsuńCynamonowe pychotki. Uwielbiam cynamon,mniam!
OdpowiedzUsuńNiedziela rano otwieram twoj blog. o nie teraz musze isc do sklepu po drozdze i kardamon! ;-)
OdpowiedzUsuńoo wow wyglądaja apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńja na diecie a tu takie cudowności :(
OdpowiedzUsuńJak tylko wrócę do domu to wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńDługi jest proces robienia ich, ale na pewno są pyszniutkie! Zapraszam na dość kontrowersyjny post, chciałabym poznać Twoją opinię na temat zawarty w notce. Pozdrawiam! <3
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuńgdyby tylko mi sie chcialo z chęcią bym sobie takie przyżądziła
OdpowiedzUsuńzrobię na pewno :-)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują ;) Lubię cynamon. Mnie pewnie nie wyszły by tak ładne kształtem, mam antytalent ;P
OdpowiedzUsuń