niedziela, 24 listopada 2013

Cytrynowe muffiny z białą czekoladą




Mniammm... Uwielbiam cytrynę. Sok z cytryny, ciasta, ciasteczka, lemoniadę. Ponadto białą czekoladę mogłabym jeść codziennie (ale tego nie robię :P ). Muffinki robiłam jakiś czas temu, kiedy potrzebowałam szybkiego deseru na niedzielny obiad. Robi się je naprawdę błyskawicznie, więc jeśli ktoś Was zaskoczy, a macie produkty potrzebne do ich upieczenia to polecam :) Czekolada nie musi być biała, jeśli wolicie może być zwykła mleczna.


Czego potrzebujemy:

  • tabliczka białej czekolady
  • 2 szklanki mąki (około 350g)
  • około 85ml oleju (1/3 szklanki)
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1/2 szklanki cukru (około 120g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • cytryna
  •  szczypta soli

A teraz baaardzo prosty i szybki przepis :)




Potrzebujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i dodajemy otartą skórkę z cytryny.
W drugiej misce miksujemy ze sobą mleko, jajko, olej i sok z całej cytryny - im więcej tm lepiej. Przesypujemy suche składniki do mokrych lub odwrotnie. Mieszamy wszystko łyżką.
Do przygotowanych foremek przekładamy łyżkę ciasta, kładziemy na nim kostkę białej czekolady i przykrywamy kolejną łyżką ciasta, które nie powinno wystawać poza foremkę.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25minut.







 i gotowe ;)










Jakie muffiny lubicie najbardziej? Chętnie wzbogacę swój notatnik o nowy 
 przepis :) 


Smacznego!
Paula

22 komentarze:

  1. To musi być pyszne! Dawno nie piekłam muffin... Na pewno spróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ostatnio też zaniedbałam te pyszności :)

      Usuń
  2. Ja lubie z dzemem w srodku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z owocowym nadzieniem robiłam tylko parę razy :)

      Usuń
  3. ja polecam na slono :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to wygląda smakowicie :D ale czekoladę bym pewne zjadła zanim zaczęła piec ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie da się nie podjadać w trakcie ich robienia :))

      Usuń
    2. Ale juz po otwarciu czekolady, połowa by znikła ;)

      Usuń
  5. O jaa <3 kocham białą czekoladę! Kopiuje przepis! Zapraszam na wyjątkowy ( przynajmniej dla mnie :d ) post, z relacją z koncertu O.S.T.R Byłoby mi bardzo miło, gdybyś zajrzała! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. jakies takie malo wyrosnie?

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany :) Muszę spróbować! Kocham białą czekoladę, jeszcze z nutą cytryny to musi być rewelacyjne :) Już zapisałam przepis trzeba tylko poczekać na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam... Przepyszne.... Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam Twoje przepisy! Po prostu je kocham! Ostatnio zrobiłam ślimaczki maślano-cynamonowe i cała rodzina była zachwycona :)

    http://i-am-journalist.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo smakowicie ;) Chętnie bym zrobiła, ale niestety staram się ograniczać słodycze :(

    OdpowiedzUsuń

Wypowiedź się :)
Proszę o NIE REKLAMOWANIE swoich blogów i stron w komentarzach. Chętnie do Was zajrzę, ale to nie miejsce to autoreklamy. Dziękuję :)