Dzwoni telefon - "Wpadniemy za godzinę. Ok?" Znajomi rodzina, przyjaciele.. nie ważne. Nie masz im co podać? Jest kilka możliwości, kiedy Twoja lodówka jest praktycznie pusta możesz zrobić im.. bezy :))
Zajmie to około 50 min, z czego 40 min bezy spędzą w piekarniku więc masz sporo czasu dla siebie :)
Dzisiaj po raz kolejny wykorzystałam ten przepis w praktyce i mogę Wam go z czystym sumieniem zdradzić :)
To chyba jeden z najprostszych deserów :)
Co będzie Nam potrzebne:
250g cukru pudru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 białka
szczypta soli
rękaw cukierniczy ( ja go nie mam :P ) i papier do pieczenia
1. Cztery białka i szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę
2. Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder - ale bardzo ważne - cukier puder dodajemy po 1-2 łyżki miksujemy i znowu dodajemy 1-2 łyżki. NIE dodawajcie całego cukru od razu!
3. Po dodaniu wszystkich składników miksuj wszystko na gładką masę ( sprawdź między palcami czy czujesz grudki) ale nie za długo - max 5min
4. Jeśli masz to szczęście i posiadasz rękaw cukierniczy przełóż do niego masę i formuj okrągłe bezy na papierze, ja robię to za pomocą łyżki. Całą łyżkę masy bezowej ściągam za pomocą drugiej łyżki i powiedzmy że wychodzi też dobrze :))
5. I.. do piekarnika :) 150 stopni na około 40-45 min musicie zerkać co jakiś czas, bezy nie mogą brązowieć. Ich kolor powinien być taki jak poniżej na dolnym ruszcie, te u góry są lekko brązowe i nie smakują już tak dobrze ;P :)
Gotowe. Smacznego!
U mnie zniknęły od razu :) Dajcie znać jak będzie u Was :)
Buziaki,
P.
jejku aż mam ochotę na torcik bezowy z truskawkami, szkoda, że to nie sezon truskawek :)
OdpowiedzUsuńjeśli masz ochotę zapraszam Cię na mojego początkującego bloga, będzie mi bardzo miło jeśli mnie odwiedzisz :)
www.whitemakeup.blogspot.com
zaraz zerknę :))
Usuńraz w zyciu sprobowalam zrobic bezy, ale wyszly pol surowe :) od tego czasu tylko je kupuje
OdpowiedzUsuńmoje początki też bywały różne :) ale sama też czasem wolę coś kupić niż zrobić więc doskonale rozumiem ;P
Usuńcoś czuję, że w tym tygodniu wykorzystam przepis :) a mąka musi być koniecznie ziemniaczana czy może być tortowa?
OdpowiedzUsuńwydaje mi się że ziemniaczana, wtedy są odpowiednio sztywne :)
Usuńmusze koniecznie spróbować :D
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszły :))
Usuńbardzo ciekawy przepis, kiedyś go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńsmacznego więc na przyszłość :)
UsuńWyglądają pysznie, muszę w końcu sama spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) nie zajmuje dużo czasu i wiele naczyń się przy tym nie brudzi :)
Usuńnie mialam pojecia ze to takie proste:)! chcialam juz biec do kuchni, ale zostalo mi chyba za malo cukru pudru w paczce, wiec sprobuje innym razem:)
OdpowiedzUsuń:)) ja miałam akurat bo został mi jak robiłam tartę cytrynową :)
Usuńżyczę już smacznego :)
mm fajnie ,że podałaś przepis na te słodkości
OdpowiedzUsuńcieszę się, że może się komuś przydać :))
UsuńBede musiala kiedys wyprobowac:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńTeż wypróbuję ten przepis :) Kochana, a skąd ta piękna serwetka z ciasteczkami ?
OdpowiedzUsuńkupiłam ją jakiś czas temu w Home&You :))
Usuńehh ja jestem leniem w kuchni :( Wolę kupić niż zrobić :(
OdpowiedzUsuńa ja za to nie lubię sprzątać :P
UsuńMmm... wyglądają pysznie... Ja robiłam bezy chyba z 5 lat temu ;p
OdpowiedzUsuńwyglądają genialnie:)
OdpowiedzUsuńso tasty i like it .
OdpowiedzUsuńParfum pas cher.
Wow, this piece of wгiting is nice, my youngеr sister iѕ аnalyzing
OdpowiedzUsuńsuсh things, thus ӏ am going tο
іnform her.
My web pagе ... toniesamowite.pl/
Hehe, wyobraź sobie suzkałam lakieru everlasting 222 i przypadkiek trafiłam na Twój blog ( a dokladniej na notkę bodajze 2011 roku jak opisywałas lakier) świetny blog - obserwuję..
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie i do zaobserwowania bedzie mi niezmiernie miło e bedziemy mogly sie wyminiac opiniami :( ;))
Jak się dobrze nie przyjrzy wygladaja trochę jak pieczarki bez trzonkow ^.^ Szkoda, że ostatnio tak mało jest notek na blogu bo po prostu kocham Twoje zdjecia smakolykow i wnetrz :-)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś zrobiłam bezy :) Pyszności :D
OdpowiedzUsuńtrochę za rzadka masa Ci wyszła ;p
OdpowiedzUsuńja robię podobnie, tylko zawsze mniej - 2 białka i 100 g cukru pudru, jakoś mi się dobrze ubija i łatwo łyżką robić ładne kształty :)
Świetny przepis, może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńaż się głodna zrobiłam:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam beze, mam praktyczne taki sam przepis ;))
OdpowiedzUsuńwyglądaj smakowicie, obserwuję ;)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o bezach!
Też zrobię i gwiżdżę na wagę! ;-)
Super blog i świetny post :)
OdpowiedzUsuńmoże obserwacja ? :*
Mniammmmm:)
OdpowiedzUsuńThis article will help the internet visitors for setting up
OdpowiedzUsuńnew weblog or even a weblog from start to end.
my blog; see
hej super blog i fajne zdj. zapraszam do mnie jeśi zostawisz link pod ostatnim kom. i bd mnie obserwować chętnie się odwdzięczę ZAPRASZAM
OdpowiedzUsuńhttp://ikadaxd.blogspot.com/
Wygląda bardzo smacznie!!! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńmoje bezy były zawsze czarne:( nie wiem czemu
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz o kominkach do wosków, nie wiem czy mi się podoba sam sztuczny -świeczkowy zapach w domu, bo niby YC, niby modne ale nigdy nie lubiłam innego zapachu niż normalnego w domu:) I trochę mi te woski... śmierdzą? JA nawet nie mam zapaszku w aucie,a wszelkie pachnące płyny do czyszczenia mi nie pasują :D
wyglada niezwykle smakowicie, zdolniacha z Cb ;d p.s obserwujemy? ;>
OdpowiedzUsuńwygladają smakowicie! a jakie pięlne zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
FK;)
Mniami ♥ Lubisz szalone i kreatywne wyzwania? Twoją pasją jest makijaż lub zdobienie paznokici? Jeśli tak to zapraszam Cię do dołączenia do nowego projektu: CRAZY MAKE-UP CHALLENGE. Uśmiech, szaleństwo i zabawa gwarantowane ;)
OdpowiedzUsuńhttp://keepsmilingmakeupblog.blogspot.com/2013/04/nowy-projekt-doacz-juz-teraz-crazy-make.html
This post presents clear idea in support of the new users of blogging, that truly how to do blogging.
OdpowiedzUsuńmy page; Ralph Lauren UK Outlet
Hej, a ja pytanko z innej beczki. Dlaczego już nie kręcisz na YT? Fajnie się Ciebie oglądało :)
OdpowiedzUsuńhah ale szybko to wyszło, no no smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńBezy to moje ulubione ciacha, muszę nauczyć się je robić :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne bialutkie wyszły :)) podziwiać! :))
OdpowiedzUsuńCześć !
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!
Zapraszam Cię do zobaczenia moich pierwszych efektów kuracji odchudzającej:)
Obserwujemy?:*
Śliczne bezy:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite bezy:)
OdpowiedzUsuńwyglądają kusząco pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno nie robiłam bez! Przypomniałaś mi i teraz mam smaka. A nie mam jajek w domu...
OdpowiedzUsuńSuper wyszły te bezy. Nigdy nie zaryzykowałam ich zrobić, bo boję się że nie wyjdą ale Twoje wyglądają znakomicie, więc chyba spróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńObserwuję
uwielbiam :-D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie jadłam takich domowych bez, czas spróbować :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie czytam pierwszy wpis i już mam ochote na kolejny. Coś czuje że troche tu czasu spędze jeszcze :). Może obserwujemy?
OdpowiedzUsuńJuż dawno nic nie piekłam, narobiłaś mi apetytu nas te bezy! ;)
OdpowiedzUsuńZarabiam pieniądze tu:
OdpowiedzUsuńhttp://www.learnmoneystrategy.com/JohnTayds/
zalecam to także Tobie, nie jest to zanadto złożone, a zarobić można nieźle ;)
Gdybym nie była na diecie, to za pewne bym zrobiła ;)). Zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka :) będę musiała spróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńmniaaaaam! jak tylko będę miała wolne to od razu je robię!!!!:D:D:D
OdpowiedzUsuńAle śliczne serwetki w muffinki i tulipany :) Uwielbiam bezy. Już dawno ich nie robiłam, chyba trzeba to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńDodaję Cię do mojego blogrolla.
Na pierwszy rzuk oka wyglądają jak pieczarki :)
OdpowiedzUsuńmniam! <3
OdpowiedzUsuńhmmm nie wiedziałam, ze to takie proste jest! :D
OdpowiedzUsuńbardzo fajny i kolorowy blog :))
OdpowiedzUsuńzapraszam też do mnie : 3 http://werka-blogspot.blogspot.com/
o mniam, 10:40 rano, a ty już kusisz takimi słodkościami! :D
OdpowiedzUsuńhttp://theambitiousmagacino.blogspot.com/
wolałabym opędzlować kebab ;)
OdpowiedzUsuńchociaz to tez wygląda smacznie, na podwieczorek moze byc hehe
Zjadłabym sobie takie beziki :)
OdpowiedzUsuńwygląda fajniutko, ale sama nie dałabym pewnie rady takie cos zrobić xD
OdpowiedzUsuńja mam takie pytanko - bo trafiłam tutaj przez google bo szukałaminfo o yankee candle. Czy wciąz mozna je dostaćw tkmaxxx?
pycha:)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam bez, ale kiedyś muszę, bo lubię je choć uważam,ze są paskudne (taka ambiwalencja ;-))
ja kiedyś robiłam, ale po upieczeniu i wyciągnięciu wszystkie nagle oklapły :( czekasz aż wystygną i dopiero wyciągasz z piekarnika czy robisz to od razu ?
OdpowiedzUsuń